
Slim Röle Nedir?
Röle; elektrik bağlantısını sağlayıcı veya kesici olarak kullanılan elektromekanik bir cihazdır. Esnek olan bir mekanik parça halindedir. Mekanik olan bir nevi anahtar gibidir. Elektrik sinyaliyle kontrol edilir. Düşük güç sinyali kullanıp, yüksek güçlü bir devreyi kontrol ederler. Rölelerin çok geniş kullanım alanı bulunur. Bundan dolayı kullanım amaçlarına göre de birçok çeşide ayrılırlar. Bunlardan biriside slim rölelerdir.
İlginizi Çekebilir: Motor Sürücü Nedir, Neden Kullanılır?
Slim Röle Nedir?
Slim röle, genellikle PLC içlerinde kullanılır. İnce yapılı olması sebebiyle isminde slim kullanılmıştır. Ayrıca role çeşitleri arasında izolasyonu yüksek bir çeşit olarak bilinir. Elektrik panolarının içinde ince olması özelliği sebebiyle daha az yer kaplamaktadır. Diğer normal röleler ve slim role çalışma sistemleri açısından oldukça benzer niteliktedir.
Kullanım şekilleri ve özellikleri açısından farklılıkları bulunur. Piyasa içinde Slim röle PLC olarak bilinir. Günümüzde otomasyon sisteminde, sistemin ana malzemelerinden biri Slim rölelerdir. Sensörleri ve aktüatörleri proseslere bağlamayı sağlar. Bunun dışında, bu röleler endüstriyel ortamdan komple izole edilmemişlerdir. Bu durumda; aşırı gerilimler ve geçici oluşan akımlar çalışma sistemlerine etki edebilir.
Bu röle çeşidi genellikle 24 VDC/100mA sistemiyle sınırlıdır. Bu sebepten dolayı, uygulama üstünde gerilimi veya akımı dengelemek ve PLC’ye doğru olan elektriksel izolasyonu oluşturmak önemlidir. Bunun sağlanması ancak arabirim bir eleman kullanılmasıyla olur. Bu görevi de slim röleler görür ve isteği karşılarlar.
Slim Röle Gerekli midir?
PLC içinde bulunan çıkış gücü; bobini olması gereken seviyede enerji sağlamak için yeterli olmaz. Bunun dışında, kontaktör kontaklarını da hareket ettirmek için yeterli gelmez. Bu sebeple; PLC ve kontaktör arasında bir slim röle kullanılması gerekli olur. Öncelikle PLC çıkışı üstünden slim rölenin bobini enerjilendirilmesi sağlanır ve kontak çektirilir.
Sonrasında, slim röle kontağı ve kontaktör bobini birleştirilmesi sağlanır ve irtibatlı hale gelir. Bu sayede kontaktör bobini enerji almış olur ve sonra kontaktör kontakları çektirilmesi işlemi yapılır.
Slim röleler, birçok marka çeşit ve modelde bulunduğundan fiyatlarında piyasa içi değişimler ve farklılıklar görünür.
İlginizi Çekebilir: Epcos Kondansatör
Slim Röle İşlevi Nedir?
Slim röleler; gerilim, giriş-çıkış arası ve akımlarda uygun şekilde bir uyum sağlarlar ve yüksek izolasyonu oluştururlar. Sinyal seviyesinin yükselmesi gibi işlevleri vardır. PLC çıkışları ve kontaktör girişleri arasında kullanılır.
Özellikleri ise aşağıdaki şekildedir.
- Diğer rölelere oranla daha ince yapıdadır.
- Sahip oldukları kontakları 1 n/k, 1 n/a, 1 a/k ve 2 a/k olarak dizilir.
- Kullanım alanlarında yerden tasarruf sağlarlar ve çok yer kaplamazlar.
- Led göstergeleri vardır.
- Bobinleri genellikle, AC – DC olarak enerjilendirilir.
- Birbiri arasında köprü barası kullanım durumu oluşabilir.
Slim Röle Çeşidi Nerelerde Kullanılır?
Slim rölelerin kullanım alanları çok geniştir. Bunları sıralaması ise aşağıdaki şekildedir.
- Motor ve otomasyonların bulunduğu tüm yerlerde.
- Binaların otomasyon sistemlerinde.
- Genellikle her türlü makine panosunda.
- Endüstriyel alanda her tür tesis panosunda.